Wel & wee op het erf van een dierentehuis in Drenthe, met iedere dag een een bericht en een foto

2020

Trefwoorden in Blog
Archief '17, '18 en 2019
Links

Verven met Foto's
Annemieke Kierkels maakt hele persoonlijke afbeeldingen van jouw eigen huisdierenfoto's

 

Familie Bofkont

 

Krulstaarten

 

Weerbericht
Buienradar

Knots Berichten

  • Facebook Social Icon
  • Wix Twitter page

met dieren en zonder kilometers

Mijn favoriete seizoen breekt aan: de nazomer en herfst. Frisse nachten en als het kan een zonnetje overdag. Vandaag was het het mooiste weer van de wereld. Ik kon niet binnen blijven zitten. We hebben stenen gesjouwd en een terras opgefrist. De dieren hingen gezellig om ons heen. Vandaag was ook de opening van het academische jaar en om twee uur zat ik achter de laptop om dat via de livestream te volgen. Corona heeft de wereld behoorlijk wat ellende gebracht, maar vanaf het eigen erf online deel kunnen nemen aan een academische traditie is bijzonder en handig. Het ziet er naar uit de universiteiten nog zeker een jaar alles online blijven doen. Voor mij als onderzoeker is dat prima te doen,

ze vallen vroeg

De eikels vallen vroeg dit jaar. Komt door de droogte, las ik ergens. Ze zijn kleiner en groener dan anders en we maakten ons eerst wat zorgen of onze dieren er geen buikpijn van zouden krijgen. De varkens, geiten, pony's en schapen vinden het namelijk een lekkernij. Toen er een enorme berg was gevallen en Els zich er te goed aan stond te doen, hebben we een kruiwagen vol verwijderd. Nu vallen er niet meer zoveel en gunnen we onze kornuiten wel een snackje. Tot nu toe heeft er niemand buikpijn.

we verwennen de oudjes

Het lijkt wel of ze in de bijkeuken wonen. Altijd als we daar binnenlopen zitten moeder en dochter op ons te wachten. Ze willen een lekker hapje. Onze katten krijgen harde brokjes, maar de oudjes, zoals Mies (rechts), krijgen twee keer per dag zacht voer. Aangezien de meeste katten zich niets aantrekken van leeftijdsgrenzen, staan sommigen van de jongere garde ook klaar om mee te eten. Geef ze eens ongelijk.

boordevol

We hebben drie wijnstruiken op het erf, twee met witte en een met blauwe druiven. Ook dit jaar zitten de ranken weer boordevol. We krenten niet, dus het blijven kleine druifjes. Ze zijn nu al lekker en dat vinden de vogels en wespen ook. De grote oogst, over een maand, gaan we met de varkens delen. Die staan er nu al reikhalzend naar uit te kijken.

prikkelende hapjes

Nu de brandnetels wat ouder zijn, vinden de dieren ze ineens lekker. Bertram bijvoorbeeld, staat elke dag lekker wat voor zich uit te knabbelen. Handig, want nu hoeven wij ze niet weg te maaien.

altijd leuk, zo'n berg zand

Voor de bestrating moest er weer een berg zand worden afgegraven. Het is dan de vraag waar dat zand naar toe moet. Deze keer besloten we om het in het kleine geitenweitje te gooien. Dat werd met gejuich ontvangen. De pony's, geiten en schapen vinden het leuk om door te banjeren, erin te rollen en bovenop te staan. Dieren zijn ook net kinderen, ze maken overal een spel van.

op de uitkijk

Vanuit ons huis kijken we op de Klaproos, mijn werkhuisje. De Klaproos heeft vier katten als vaste bewoners: Benjamin en zijn zus Mathilde, Mojo en Max. Benjamin zit 's avonds tegen negen uur altijd naar de overkant te kijken om te zien of ik er al aankom. Hij krijgt dan namelijk een lekker hapje.

avond

Het is een mooie avond. Koel, prachtige wolken, vredige koeien.

zeven nieuwe bewoners

Sinds een paar maanden wonen er zeven konijntjes op ons erf. Elke ochtend en avond spelen ze in de wei. Geen idee waar ze vandaan komen. Ze hebben het vast naar hun zin hier. Onze honden lopen soms vlakbij, maar doen niets. De konijntjes zijn ook niet bang voor hen. Zoals jullie weten is iedereen welkom hier, ....alhoewel, als het er achthonderd worden piepen we wel anders, maar zover is het nog niet. Nu genieten we van hun capriolen.

warm

Poeh, wat een warme dagen hebben we weer gehad. Het was 29 graden vandaag met een hoge luchtvochtigheid. Niet te doen. Ik heb al dagen eigenlijk nergens zin in, niet in koken, niet in op het erf werken, niet in foto's maken van de dieren. De dieren hebben de hitte gelukkig goed doorstaan. Ze doen het kalm aan en manen ons dat ook te doen, maar ja .... ze willen wel voer, een schoon hok en aandacht, dus dat is makkelijk gezegd. Intussen steken ze zelf geen poot uit. Ik denk dat we maar eens in staking gaan.

met en zonder

Ik vond een foto van Weide mét oren. Grappig om te zien, wat een mooie jongen is het zo. Wij zijn natuurlijk helemaal gewend aan Weide zonder oren, maar als mensen voor het eerst bij ons komen, baart hij altijd opzien. 'Wat is er met hem?!' vragen ze. 'Nou, niks bijzonders', zeggen wij dan, 'Weide heeft geen oren meer omdat die in de winter van 2013 bevroren zijn'. Twee jaar laten leidde dat tot necrose en daarom moesten zijn oortjes er af. Hij heeft er geen last van en vind het zelf volgens mij wel stoer. Hoewel hij sinds die tijd niet meer zo vaak op de foto wil. IJdel is ie namelijk wel.

afscheid van Nikki

Op 11 juni 2014 kwam ze bij ons wonen, ze was toen 10 jaar oud. Ze kwam uit een moeilijke situatie waar haar gezondheid verwaarloosd was. Ze had nauwelijks haar, geen lippen en veel ontstekingen aan haar huid. Met ondersteuning van de dierenarts hadden we haar snel weer zo gezond als maar kon. Wát een bijzonder poesje was ze! Ze kwam als je haar riep, zat altijd bij me in de buurt en jarenlang zat ze in mijn nek als ik zat te studeren. We waren vanaf dag 1 dikke maatjes. Het afgelopen jaar werd ze opeens oud, kreeg oogproblemen en werd zo goed als blind. Sinds een paar weken begon ze wat te dwalen en leek in de war. Vorige week vroegen we ons al af of het leven voor Nikki misschien op was, m

beetje afstand graag

Varkens doen het beste wat je kunt doen op dit soort dagen: gewoon rustig in je bed blijven liggen. Waar ze normaal gesproken buik aan buik of rug liggen, kiezen ze nu wel voor een beetje afstand. Het kan ook té warm zijn.

af!

En dan is het af! De bestrating wordt grondig gecontroleerd door Cato en Loenie. Er ligt nog een berg zand op die we de komende dagen tussen de voegen moeten vegen. Vandaag hebben ze met vijf man gewerkt. De berg stenen voor de poort lijkt nog niet erg geslonken, die wordt nog gebruikt voor het aanleggen van de parkeerplaats en een pad voor het huis langs. Helemaal af is het nog niet dus, maar het belangrijkste gedeelte tussen het huis en de Klaproos kan nu gebruikt worden zonder dat je je benen breekt. De controleurs waren overigens tevreden.

favoriet

Je hebt kattensnoepjes en kattensnoepjes. Deze zijn zó favoriet dat er zich 's avonds een file van katten opstelt om er één mee te krijgen. We kochten ze ooit voor Mojo. Mojo kan niet zoveel en dan is het leuk hem met iets te verwennen. Hij houdt helemaal niet van wat voor snoepjes dan ook, maar ooit ontdekten we dat hij wel gek is op deze. Nou, dat hebben we geweten. Zowel Mojo, als de andere katten komen in opstand als ik een keer laat ben met de snoepjes.

slimme poes

Mies heeft gehoord dat het koeler is naarmate je hoger komt. Ze is dus op de pergola tussen de druiven gaan liggen.

wij hebben het warm

Wij hebben het warm! We hebben twee grote kuilen gegraven om een koel zandbad te nemen. Breng ons nu maar een ijsje.

poeh, wat een hitte

Dit is wel erg veel van het goede zeg. Een week lang rond de 35 graden en 's nachts boven de 20! Ik weet niet wat ik zou doen zonder airco; ik denk hele dagen rondjes rijden met de airco van de auto op tien. Dit is echt uitzonderlijk. Vroeger kwamen er ook wel eens hittegolven voor, maar niet zó vaak en zó langdurig. Gelukkig redden onze dieren het tot nu toe goed. We geven vaker water, maken modderpoelen en gelukkig hebben we veel grote bomen op het erf, die geven schaduw. De katten lijken er nog het best tegen te kunnen. Ze liggen zelfs ín de zon op de nieuwe bestrating. Ze zien er dan wel uit of ze gesmolten zijn, maar er is niets met ze aan de hand. De rest van de dieren doet het kalm aa

strand en een berg

Doordat het bestraten niet zo snel gaat, hebben we toch maar mooi een eigen strand op het erf. En ook nog een berg (zie hieronder). Als dat geen vakantiegevoel geeft ....

© Erve Knots