Wel & wee op het erf van een dierentehuis in Drenthe, met iedere dag een een bericht en een foto

2020

Trefwoorden in Blog
Archief '17, '18 en 2019
Links

Verven met Foto's
Annemieke Kierkels maakt hele persoonlijke afbeeldingen van jouw eigen huisdierenfoto's

 

Familie Bofkont

 

Krulstaarten

 

Weerbericht
Buienradar

Knots Berichten

  • Facebook Social Icon
  • Wix Twitter page

gratis energie

Lang niets gemeld over onze zonnepanelen. Het gaat goed met ze :-). Met zoveel zon kunnen we wel een energiefabriek beginnen. We hebben 54 panelen in totaal en daar laden we onze auto's mee op, draaien de airco en alle andere apparaten. En al die stroom kost dus niets. Komt gewoon van het dak. Is toch geweldig dat dit kan?

eikenprocessierups

Sinds een poosje heeft Erve Knots er een heleboel harige bewoners bij. Ze wonen in de eiken op en rond het erf. Hoewel we altijd zeggen dat iedereen hier welkom is, hebben we toch wat moeite met deze nieuwkomers. We hebben namelijk allemaal jeuk. We krabben wat af en zitten onder de rode bultjes. Twee honden hebben last van hun ogen gehad. Er is niets aan te doen, behalve verkoelende gel smeren. Dat helpt maar een kwartiertje, maar iets is beter dan niets. Het is wachten op wat regenbuien, dan verdwijnen de haartjes van de rups tijdelijk uit de lucht. Het is weer een bijzondere zomer, want naast grote hitte, hebben we nu ook nog deze plaag. Ik kijk nu al uit naar de winter.

kijk mij nou

Moet je kijken in wat voor mand ik moet liggen...... Dit is beter! Mas kreeg een nieuwe 'mand' vandaag. Op de hoekbank liggen altijd andere honden en Mas moest dan op de grond of in de roze mand. We hebben er maar weer een bank bijgekocht. Een nieuwe dit keer. Het is dezelfde stof als de hoekbank en die hebben ze heel gelaten. Wij hebben dus goede hoop.

dappere driepoot

Ongeveer een maand nadat Ollie vorig jaar bij ons kwam wonen, heeft hij zich waarschijnlijk verstapt en sindsdien loopt hij mank. De dierenarts is er al een keer bij geweest en hij wist op dat moment ook niet wat hij ervan moest denken. We hebben Ollie een poosje Ibuprofen gegeven, maar dat gaf geen verbetering. Af en toe leek het of het beter ging, maar dat was niet blijvend. Nu loopt hij al heel wat maanden erg mank. Hij kan eigenlijk niet op zijn linkervoorpoot staan. Zou er een spier of pees afgescheurd zijn? Binnenkort komt de dierenarts weer en gaan we een uitgebreider onderzoek laten doen. Inmiddels is de dappere vent helemaal gewend aan het leven op drie poten. Een varken kan dan hee

hitteplan Erve Knots

35 graden vandaag! Ons hitteplan: alle dieren krijgen drie keer per dag fris, koel drinkwater. De varkens krijgen twee keer per dag vers water in hun modderbad en wie wil krijgt een koude douche (Vrouw Holle en Ollie vonden dat lekker). Alle honden en katten kunnen terecht in gekoelde ruimtes met airconditioning. De cavia's hebben een zak diepvriespatat met een theedoek eromheen in hun hok (we waren vergeten de koelelementen in de vriezer te leggen). Iedereen kan ergens in de schaduw liggen. De watervogels kunnen een duik in de vijver nemen. Wij zelf lopen ons deels in het zweet voor al onze bewoners, maar als het even kan zitten we te chillen in de airco. Goed voor mekaar toch?

vertrokken

Is ie niet schattig? Eén bonkje energie, de hele dag in de weer met van alles, maar als Eddy slaapt, dan is ie helemaal vertrokken.

niet meer onder zeil

Hector maakt nog even een ommetje. Er heeft zich de afgelopen weken een mooie ontwikkeling voorgedaan. Hector laat het toe als ik zijn hoeven knip! Dat is goed nieuws, want dat betekent dat hij niet meer onder narcose hoeft voor zijn hoeven. De poot die hij op de foto voorzet, heeft de moeilijkste hoef. De helft van de klauw staat naar achteren en dat zal altijd zo zijn, want die is vergroeid. Het helpt als we de hoef zo kort mogelijk houden. Ik lig nu regelmatig even bij hem met een scherpe tang en haal er telkens een stukje af. Meneer ondergaat de pedicure met plezier, want hij krijgt er altijd een buikmassage bij en dat staat hem wel aan.

Truus

Dit kipje was mij nog nooit opgevallen en volgens mij heeft ze lang buiten gewoond. Ineens slaapt ze met twee anderen in de stal 's nachts. Ze laat vaak luidruchtig van zich horen en is een heel actief hennetje. We komen haar plotseling overal tegen. Ik denk dat ik haar Truus noem.

mooie camouflage

Vrouw Holle onder de New Dawn. Een varken onder de geurende rozen. De kleur van de rozen past ook nog eens prima bij haar teint. Ze weet wel waar ze moet poseren.

het is er weer voor

Bijna dertig graden, gisteren en vandaag. Dat betekent dat onze varkens behoefte krijgen aan een modderbad. Wij bedienen hen natuurlijk op hun wenken en dus maakten we een poeletje. Jip ging er meteen in liggen rollen. Heerlijk vinden ze het. De varkens op het erf (Hector, Vrouw Holle en Ollie) maakten hun eigen poel. Ze kieperden de waterbak om en maakten op professionele wijze een lekker badje voor zichzelf.

dank!

De afgelopen weken hebben wij van verschillende mensen donaties ontvangen. Dat is zo fijn! Als we de naam van de gevers herkennen op het afschrift, dan bedanken we hen persoonlijk. Soms herkennen we de naam niet en dus kunnen we zo iemand niet bedanken. Vandaar deze post vandaag: namens alle dieren heel hartelijke dank voor jullie bijdragen! We zijn er superblij mee. Elk tientje betekent een zak voer. Als je wilt weten waar we het geld aan uitgeven: op deze site staat een jaarverslag en een financieel jaarverslag. Daar kun je het lezen. Een korte samenvatting: Erve Knots kost ons ruim 15 duizend euro per jaar. In sommige jaren veel meer, dat geld ging dan vooral in de aanleg van straatwerk o

meisje toch

Arme Nikki. Vandaag moest ons kleinste kattenmeisje naar de tandarts om weer een kies te trekken. Ze heeft bijna geen tanden meer en haar bekje is al zo mishandeld, maar het moest. Ze kwijlde en dat is meestal een teken dat er iets met de tanden is. Ze is al een jaar of zestien en zo'n narcose is een aanslag. Het zal even duren voor ze zich weer lekker voelt. Nu kunnen we niet anders dan met lede ogen aanzien dat ze zich beroerd voelt. Hopelijk ligt ze over een paar dagen weer lekker in mijn nek te spinnen.

roofkonijn

We hebben een roofkonijn! Lizzy is een paar weken geleden ontsnapt en we kregen haar niet meer te pakken. Samen met Klaver is ze op het hele erf te vinden. Prima leven hier, zou je denken. Maar het blijkt niet genoeg. Vanavond stonden de buren aan de poort met een krat waar Lizzy in zat. Ze bleek al dagen hun groentetuin te bezoeken en heeft een voorkeur voor jonge boontjes. Dat kan natuurlijk niet en we waren heel blij dat ze gevangen was. We zetten haar weer bij haar familie in de ren, maar voor we ons omdraaiden, racete ze langs ons heen. Weer ontsnapt! Nu moet buurman Johan nóg een poging doen om haar te vangen. Wij maken de ren morgen beter dicht (het bleek dat ze onder het poortje door

beeldig

Het is weer beeldig in de beeldentuin in Gees. Het was niet druk vandaag, want mensen komen niet als ze regen verwachten. Er staat weer een prachtige verzameling kunstwerken. De aluin op de foto was er één van een stuk of tien. Een hele rij kleurige 'bloemen' op een rij. Zó mooi.

thuis na een lange dag

Het is fijn thuiskomen in een donker, rustig Drenthe na half Nederland te zijn door gereden.

gewoon een plaatje

Een plaatje van even geleden. Rust in de wei. Vandaag en morgen ben ik even te druk om foto's te maken.

in de rui

Vrouw Holle is in de rui. Eerst gaan de haren van haar buik en flanken en op het laatst pas van haar rug. Ze helpt het proces een handje door zich lekker te schuren tegen alles wat ze tegenkomt. Ze heeft gevraagd of we niet een boomstam laag over het erf kunnen laten hangen, dan kan ze haar rug ook doen.

cadeau van moeder Natuur

In het kader van 'we laten groeien wat er groeit' staat het erf intussen vol vlierstruiken. Vlierstruiken houden namelijk van die aanpak, ze zijn goed in overal tevoorschijn komen en in groeien. Prachtig die witte bloemschermen en straks de donkerrode bessen. Wat je allemaal niet cadeau krijgt van moeder Natuur.

toe aan een dut

Kijk hem liggen, die Eddy. De kleine held is vermoeid. Hij heeft net een paar katten weg geblaft, de varkens bestudeerd, door de wei geracet, met zijn grote vrienden een wedstrijdje ponykeutels verorberen gedaan en hij heeft lekker gegeten. En ja, dan ben je ineens toe aan een dutje. Helemaal van de wereld is ie. Zijn oortjes niet hoor, die blijven alert, want er zal maar eens een fietser langskomen. Dan moet ie wel paraat staan natuurlijk.

© Erve Knots