Wel & wee op het erf van een dierentehuis in Drenthe, met iedere dag een een bericht en een foto

2020

Trefwoorden in Blog
Archief '17, '18 en 2019
Links

Verven met Foto's
Annemieke Kierkels maakt hele persoonlijke afbeeldingen van jouw eigen huisdierenfoto's

 

Familie Bofkont

 

Krulstaarten

 

Weerbericht
Buienradar

Knots Berichten

  • Facebook Social Icon
  • Wix Twitter page

Ollie maakt zijn eigen bad

Ollie zorgt zelf wel voor zijn modderbad als we niet snel genoeg zijn. Vakkundig kiepert hij de waterbak om in de kuil. Daarna neemt hij de tijd en ligt voor zich uit te mijmeren. Hij weet nog niet dat hij morgen bezoek krijgt van Peter Klaver, de dierenarts. We gaan opnieuw naar zijn linkervoorpoot laten kijken. Daar kan hij nu al maanden niet op staan. We gaan er alles aan laten doen om hem weer helemaal op de been te krijgen, al betekent het een operatie. Morgen weten we meer en tot die tijd ligt Ollie lekker te relaxen.

Franse kaas!

Onze Mas (links) is geen grote eter en ook geen snoeper. Hij doet er lang over zijn voerbak leeg te eten en bedelen doet hij al helemaal niet. Er is echter een uitzondering: Franse kaas. En dan speciaal van die blauwaderkaas, Dana Blu, of Gorgonzola. We hoeven het pakje maar uit de koelkast te halen en hij staat klaar. Hij ruikt het door de verpakking heen en op 50 meter afstand. Sergio (rechts) is een grote eter en een nog grotere snoeper. Hij houdt Mas dus graag gezelschap bij zijn focus op deze kaas. Je weet immers maar nooit of er niet ook wat voor hem overblijft.

waar blijft mijn modderbad?

'Waar blijft mijn modderbad?', vraagt Jip. 'Mijn pakking is al weer opgedroogd en ik wil graag een nieuwe.' We gaan nog even door met modderbaden maken voor de dames. Het wordt hogelijk op prijs gesteld met dit warme weer. Als het goed is, moeten we nog één dag volhouden en dan koelt het af. We kijken er allemaal naar uit en hopen van harte dat we wat buien tegemoet mogen zien.

lekker koel

Terwijl het zuiden van Nederland het al twee dagen koud heeft, zitten wij nog middenin de historische hittegolf. Vandaag was het weer dertig graden. De honden zoeken koelte. Het liefst liggen ze binnen in de airco, maar als wij buiten zitten, dan willen ze daar wel bij zijn. Brandon heeft ontdekt dat de buitentafel best koel aanvoelt.

de wijde wereld in

De eendjes die zijn opgegroeid in de konijnenren hebben we vandaag op het erf gelaten. We vonden dat het tijd was om hen meer ruimte te geven. Heel voorzichtig hebben ze meter voor meter de boel verkend. Alle waterbakken zijn uitgeprobeerd. Moedereend hield een oogje in het zeil.

en wat doe je dan?

Wat doe je als het veertig graden is? ................ Juist. Geen betere manier om de dag door te brengen.

voor het eerst in mijn leven

Ja het staat er echt. Veertig graden in zuidoost Drenthe. Voor het eerst in mijn leven dat ik zulke temperaturen meemaak. Nog een paar dagen volhouden en dan schijnt het minder warm te worden. De dieren maken het goed, maar liggen natuurlijk wel te puffen van de hitte. Wij niet minder, maar we kunnen ons wel terugtrekken in de koelte van de airco.

te heet

Kolere, wat is het heet, 38 graden vandaag. Ik heb zoveel mogelijk in de airco gezeten (auto, werk en thuis), maar moest ook een stuk door de stad lopen. Tussen de gebouwen was het volgens mij meer dan 40 graden. Niet leuk dit en de dieren hebben het zwaar. We doen wat we kunnen, maar laten we hopen dat dit niet te lang duurt.

we wachten nog wel even

Het is avond na een bloedhete dag. Drie katten liggen te wachten tot ik wat lekkers kom brengen. Weide is op zijn rug in slaap gevallen. De stenen houden nog een hele poos warmte vast en dat is lekker vinden ze. We zijn de eerste dag van de grote hitte goed doorgekomen. Morgen wordt het nog vijf graden warmer en donderdag zou het wel eens veertig graden kunnen worden. Ons hitteplan voor de dieren is weer ingegaan: vaak vers water, modderpoelen voor de varkens, koelelementen voor de cavia's, schaduw voor iedereen en het vooral rustig aandoen.

nu doet deze het goed

Elk jaar is het weer een andere plant die het goed doet. Dit jaar is het de Vlinderstruik. Nog nooit zat ie zo vol bloemen. Heel goed voor alle vlinders en bijen.

begroeid

Overwoekerd door weelderig groen. Drie kanten van ons huis zijn bedekt met klimmers. Klimop, druif en deze bloeiende schoonheid, waarvan ik de naam niet weet. Verder staan er nog verschillende struiken tegenaan, zoals de kerria. Wij vinden het mooi, een huis verscholen onder groen. Het schijnt ook nog eens goed te werken als isolatie tegen warmte en kou. Af en toe knip ik de ranken rond de ramen weg, want anders valt er geen licht meer naar binnen. Mijn zorgen over de karige begroeiing in het voorjaar waren onnodig. Alles is goed uitgelopen. Mede te danken aan de stevige buien van de laatste weken.

geluksvogeltjes

Kleine eendjes worden groot. Wat was deze eendenmama slim om haar eieren in een konijnenhol te leggen en haar kroost daarna groot te brengen in de konijnenren. Hier hebben kuikens een kans. Ze zijn er alle vijf nog. Alle kuikens die zich op het erf hebben laten zien zijn weg. Binnen een dag zijn ze allemaal verdwenen. Buizerds, kraaien en ander gespuis heeft ze opgegeten. Deze geluksvogeltjes staan mij iedere ochtend luid piepend op te wachten om zich daarna op de sla te storten die ik rondstrooi.

one happy family

De konijnen staan mij 's ochtends ongeduldig op te wachten. Ze hebben zin in voer. Deze vijf duiken samen rond de voerbak als die gevuld is en de twee anderen zitten op een ander plekje bij een andere bak. Het gaat heel goed met ze. Ze spelen, slapen, 'groomen' elkaar en liggen languit in de zon. Het gangenstelsel hebben ze nog verder uitgebreid. One happy family. Roofkonijn Lizzy is een paar weken geleden gevangen en is weer ingeburgerd in de groep. De groente van de buren is weer veilig.

en nu is hij dood

Deze gewonde jonge buizerd is gevangen door onze buren. Wat een prachtig dier. Hij zat al dagen op hun erf en vloog af en toe een stukje. Hij had met een poot vastgezeten in plastic draad en was daardoor zijn poot verloren. Uiteindelijk liet hij zich vangen en de dierenambulance heeft hem opgehaald. Al snel kregen we het droevige bericht dat hij dood is. Hij was te zeer verzwakt en met maar één poot kan een buizerd niet overleven. Bah, wat een naar bericht. Als wij mensen niet alle rommel van ons afgooien, scheelt dat heel wat dierenlevens. Rust zacht mooie buizerd.

lang niet gehoord

Vanochtend vroeg hoorde ik een merel zingen. De mooiste aria's klonken over het erf. Het was een hele tijd geleden dat ik een merel zo hoorde zingen. Op Erve Knots wonen vooral mussen en die geven toch een iets minder mooi concert.

hij komt er wel

Wick ziet iets lekkers en is een en al concentratie. Het gaat goed met Wick. Hij is verreweg de bangste hond die we ooit kregen. Zijn onzekerheid en voernijd hebben wat strubbelingen opgeleverd, maar het gaat beter. Wick is hier nu bijna een jaar en we hebben al een paar keer gezien (bij Brandon en Donder) dat er pas na anderhalf jaar vertrouwen en rust begint te komen. Wickje heeft misschien wel twee jaar nodig. Hij doet goed mee, hij is niet meer bang voor Donder en hij durft zich steeds vaker te ontspannen. Jaren van stress laten hun sporen na. Wick heeft zeven jaar asiel achter de rug, waar hij altijd op zijn hoede heeft moeten zijn. We geven hem tijd, liefde en rust. Wick komt er wel.

voor de fijnproevers

Van die dure kleine blikjes. We geven ze aan de katten met 'special needs'. Als ze geen tanden hebben, of moeilijk kunnen eten, of kieskeurig zijn. We proberen zuinig te zijn, maar willen toch een paar oudjes te verwennen met dit spul. De rest krijgt harde brokjes en iets goedkoper blikvoer. Wat heb ik al een berg van die blikjes opengemaakt. Net heb ik eens geteld: we gebruiken er zeker zes per dag en dat al acht jaar lang. Oef, dat zijn meer dan 17 duizend blikjes. Ik geloof dat ik dit niet wil weten.

lekker slapen

Ons oude Gijsje doet nog volop mee. Ruim dertien is hij. Doof als een kwartel, maar verder zo fit als een hoentje. Hij heeft zijn vaste rondjes over het terrein, ligt 's avonds altijd ruim een uur in de wei voor zich uit te kijken, is de beste brokjes zoeker en slaapt graag in de houten mand in de keuken. Aan die mand is intussen behoorlijk geknaagd door Donder, maar daar ligt het kussen niet minder lekker om.

tijd voor bloemen

Alles rustig aan het Erve Knots-front. Tijd voor een foto van een mooie bos bloemen die ik gisteren kreeg.

mooie rooie

Benjamin heeft al maanden geleden het zoldertje verlaten waar zijn zus Mathilde tot voor deze week woonde. Benjamin heeft zijn plek in de kattengroep en op Erve Knots al helemaal gevonden. Hij is veel buiten, weet de lekkere hapjes te vinden en zit 's avonds bij mij in de Klaproos voor de broodnodige knuffels. Rode katers zijn prachtig en Benjamin is helemaal een beauty met zijn grote ogen.

© Erve Knots