Wel & wee op het erf van een dierentehuis in Drenthe, met iedere dag een een bericht en een foto

2020

Trefwoorden in Blog
Archief '17, '18 en 2019
Links

Verven met Foto's
Annemieke Kierkels maakt hele persoonlijke afbeeldingen van jouw eigen huisdierenfoto's

 

Familie Bofkont

 

Krulstaarten

 

Weerbericht
Buienradar

Knots Berichten

  • Facebook Social Icon
  • Wix Twitter page

een gelukkige dag

Zonsopkomst. Sinds Brandon en Donder bij ons wonen heb ik meer zonsopkomsten gezien dan in mijn hele leven daarvoor. De heren maken ons namelijk altijd tussen vijf en zes wakker. Hoewel we vaak mopperen over het vroege tijdstip, levert het ook veel goeds op: lekker lange dagen, je krijgt veel gedaan en je ziet de zon opkomen. Het was een fijne dag vandaag. Kim kwam ons helpen op het erf en we hebben klusjes gedaan die al lang waren blijven liggen. Het pad achter de houtwal hebben we van takken en boomstronken ontdaan, zodat de pony's en geiten daar weer kunnen rennen. Verder hebben we eikels bij elkaar geharkt en in emmers gedaan, zodat we de dieren kunnen trakteren op een vers eikeltje. Als

als je ons mist ....

Mocht je denken: 'Waar blijven de dagelijkse berichten?' De reden is dat we al een paar dagen nauwelijks internet hebben. Af en toe werkt het een uurtje en dan is het signaal ineens weer weg. Hopelijk wordt het maandag opgelost. Dit bericht schrijf ik vanaf mijn kantoor in Amersfoort. Dan weten jullie wat er aan de hand is, want na zeven jaar ineens geen dagelijks bericht, dat behoeft uitleg. Ik moest jullie de groeten doen van onze drie musketiers. Fijn weekend!

spic en span

Vanmiddag was Beau op bezoek. Beau en ik kenden elkaar alleen van Facebook en Beau bood aan om ons een middagje te komen helpen. Dat heeft ze gedaan! We hebben samen de hele varkenswei geharkt, poep geschept en de modder op de bestrating weggehaald. Alles ligt er weer spic en span bij. De dames varken kunnen met schone voeten hun stalletjes in en uit. Bedankt Beau! We zijn blij met jou.

jam gemaakt

Het is een goed pruimenjaar. We hebben Reine Claudes en kwetsen en vooral die laatste boom zat weer flink vol dit jaar. Vandaag hebben we tien potjes jam gemaakt en deze week maken we hopelijk nog een keer zo'n hoeveelheid. Net als overal zijn de vruchten dit jaar iets kleiner, maar wel zoeter dan andere jaren. Dat krijg je met zo'n zomer. Het is ons nog nooit gelukt om stevige jam te maken en ook dit jaar is hij weer iets te vloeibaar, maar lekker is ie wel.

jaaaa!

Ja! Hij kon aan vanavond. Het einde van de zomer, van de hitte, de droogte, het stof overal. We hebben de kachel al vroeg aangemaakt vanavond en we hebben gezellig met de honden rond het vuur gezeten. Dat er nog maar veel van deze avonden mogen volgen.

hij is nog heel

De nieuwe bank wordt goed gebruikt! En het beste nieuws is dat ie na twee weken nog heel is. Leer is blijkbaar niet zo fijn om kapot te kauwen. Niet te hard juichen natuurlijk, maar vooralsnog gaat het goed.

principes

Ollie is een grote knuffelkont. Als je naar hem kijkt gaat hij al liggen. Buik doen! zegt hij dan. Ol is inmiddels helemaal ingeburgerd en slaapt 's nachts lekker bij Hector en Vrouw Holle. Het is hem nog niet gelukt om tussen hen in te liggen, want dat vindt Hector niet goed. Ollie moet nog gepaste afstand houden. Vrouw Holle is Hectors slapie en Ollie moet eerst zijn sporen nog verdienen, vindt Hector. Als het kouder wordt, komt daar vast verandering in, want varkens zijn opportunisten. Dan gaat een lekker warm lijf om tegenaan te liggen voor principes.

leuke plant

Even een vraagje: bij een vriendin zag ik deze plant. Weet iemand wat voor plant dit is? Ik vind hem zó leuk.

raamdecoratie

De honden kunnen op de vensterbank springen aan de voorkant van het huis. Daar liggen ze graag omdat ze dan kunnen ze zien of er iemand bij de poort staat. Het betekent ook dat het raam vaak niet al te schoon is met al die natte hondensnuiten. We hebben het er graag voor over, want je kunt je toch geen leukere raamdecoratie voorstellen?

soms moet je ingrijpen

Het gaat prima in de 'gemengde' ren. Wiebe zorgt goed voor zijn nieuwe vriendinnen. Onlangs zijn een aantal van onze hanen naar elders verhuisd en de overige wonen nu in een grote ren met een aantal kipjes. Als de nu nog vrij rondlopende kuikens groot zijn, gaan die haantjes ook nog naar het ganzenparadijs en dan hebben we nog maar twee hanen in de ren. Zo kunnen we onze populatie onder controle houden. Jammer dat we hen niet meer het hele erf kunnen geven, maar dit betekent een hoop minder kopzorgen en een hoop minder gekraai. Soms kun je de natuur niet helemaal zijn gang laten gaan, leren wij door schade en schande. Om ons schuldgevoel te temperen verwennen we de renbewoners wel stevig.

een goed jaar voor druiven

Een goed ding aan deze zomer is dat de druivenoogst geweldig is. Ze zijn groter en zoeter dan ooit. Het kan niet anders dan dat dit ook een goed wijnjaar is, al heb ik wel eens begrepen dat dat uiteindelijk pas in de laatste maand bepaald wordt. Onze druiven worden vooral gegeten door de vogels. We eten ze natuurlijk ook zelf en er gaan er heel wat naar de varkens en de kippen, maar daarnaast blijven er genoeg over voor spreeuwen, merels en mussen.

Gijs doet nog mee

Ons ouwetje Gijs is niet zo vaak in het nieuws, maar het gaat wel goed met de kleine man. 12,5 jaar is hij nu en stokdoof. Hij redt zich prima in de roedel. Dat wil zeggen dat hij zich van niemand iets aantrekt en de anderen laten hem met rust. Hij staat zijn mannetje en dat weten ze, niemand zal ooit proberen iets van hem af te pakken of hem in de weg te zitten. Als de groep naar buiten rent omdat ze denken iets te horen, scheurt Gijs net zo hard mee. Met zijn schorre stem blaft hij mee om mogelijke onverlaten weg te jagen. Als hij besluit dat hij geknuffeld wil worden dan meldt hij zich. Gijs doet nog helemaal mee!

afscheid van Gala

Gistermiddag hebben we afscheid moeten nemen van Gala. Ze is 17,5 jaar oud geworden. De liefste, zachtste, rustigste kat van onze hele club is er niet meer en we missen haar vreselijk. Ze kwam op 1 november 2013 bij ons wonen. De eerste twee jaar woonde ze in de Klaproos en daarna besloot ze om op de bovenverdieping van ons huis te gaan wonen. Jarenlang sliep ze iedere nacht bij mij op mijn hoofdkussen en dit voorjaar vertrok ze naar de badkamer waar ze een mandje en voer en water had. Gala is nooit een actieve poes geweest. Een klein ommetje rond haar mand per dag was genoeg en eens per jaar maakte ze een uitstapje naar buiten. Caroline was haar maatje en die twee lagen hele dagen op bed de

kapers op de kust

Eddy eet graag een hapje mee en sinds hij heeft ontdekt dat hij op de stoelen kan springen is er een wereld voor hem opengegaan. Dat is dus uitkijken geblazen, want hij kan nu overal bij. Bij dit broodje kwam hij centimeter voor centimeter dichterbij. Hij hoopte dat we het niet door zouden hebben. Wij hebben echter ogen en oren die altijd op scherp staan en hebben hem dus moeten teleurstellen.

altijd lief

Pimmetje. De grote schat. Als ik aan de picknicktafel in de geitenwei ga zitten, komt hij altijd gezellig bij me staan. Hij vindt het fijn om gewoon even tegen je aan te staan. Zijn eerste vriend Bebe is altijd ergens kattenkwaad aan het uithalen, maar hij niet. Hij is alleen maar lief, zacht en gericht op contact. Gelukkig heeft hij Femke als gezelschap in zijn stal, dat is ook al zo'n lieverd.

ze heeft weer gezelschap

De afgelopen maanden sliep Melua alleen in haar strobed in de werkplaats. Haar slapie Mas had besloten dat hij bij de andere honden in de woonkamer wilde pitten. Vanavond besloot hij ineens dat de werkplaats toch ook een fijne plek is en daar ligt hij nu. Grappig zoals dieren soms ineens hun gewoontes weer kunnen veranderen.

vrede

Nog een keer een foto van Brandon. Gewoon omdat hij hier zoveel vrede uitstraalt. Onze grote kanjer met achter hem zijn vrienden Donder en Wick. In een roedel van tien honden kan het een drukte van belang zijn, maar negentig procent van de tijd is dit het beeld: slapende, tevreden honden.

varkenstherapie

Rust in de stal. Zo liggen ze elke avond. Soms alle drie tegen elkaar aan, soms met iets meer afstand. Het gaat geweldig met onze drie musketiers. De afgelopen dagen had ik last van stress want er moest weer eens veel gebeuren en ik had afspraken en deadlines. Niets werkt dan zo rustgevend als even bij de varkens gaan liggen. Ze draaien hun grote buiken meteen naar je toe. Zodra je je hand op zo'n buik legt, klinkt er een grote zucht, waar je zelf ook direct van in de relax-stand komt. Ik kan het iedereen aan raden: bij stress, ga tien minuten tegen een varken aanliggen en de wereld ziet er weer heel anders uit.

Wick leert te leven

Wick kwam met een iets groter rugzakje dan onze andere vier geadopteerde honden uit Spanje. Hij was wat banger, voorzichtiger en afstandelijker. In het asiel sluiten honden zich vaak af om het leven aan te kunnen. Hij had ook voernijd, wat resulteerde in een paar gevechten. We kennen het proces ondertussen en ook bij Wick verloopt het volgens 'schema'. Na een week of drie kwam hij uit zijn schulp, eerst met wat geruzie met de anderen, hij blafte voor het eerst en op een avond kwam hij ineens uit zichzelf naar me toe en wilde bij mij liggen. Het samen eten gaat intussen prima, al houden we nog wel een oogje in het zeil. Hij is zich meer bewust van zijn omgeving en het mooiste is om te zien ho

kooktaferelen

De honden houden van koken. Zodra ik bezig ga, liggen ze op de vloer om mij heen (zodat ik steeds over een hond moet stappen) en Brandon zit graag op tafel om mij aanwijzingen te geven. Heel gezellig. Ooit hield ik niet van koken, maar op deze manier is het een feestje.

© Erve Knots