Wel & wee op het erf van een dierentehuis in Drenthe, met iedere dag een een bericht en een foto

2020

Trefwoorden in Blog
Archief '17, '18 en 2019
Links

Verven met Foto's
Annemieke Kierkels maakt hele persoonlijke afbeeldingen van jouw eigen huisdierenfoto's

 

Familie Bofkont

 

Krulstaarten

 

Weerbericht
Buienradar

Knots Berichten

  • Facebook Social Icon
  • Wix Twitter page

vanzelf

We hebben in de loop der jaren van alles geplant op het erf en daar is heel weinig van terecht gekomen. Wat wel uitbundig is gaan groeien zijn vlierstruiken en die komen vanzelf op. Voor een mooi erf hoef je eigenlijk bijzonder weinig te doen, zijn we achter gekomen. Spreeuwen bepalen waar straks de nieuwe struiken gaan groeien. We zien soms hele zwermen op een struik neerdalen en enthousiast smullen van de besjes. De zaadjes poepen ze uit op een plek waar ze nog een struik wensen. Gelukkig vind ik vlierstruiken (naast krentenstruiken) ongeveer de mooiste planten die er zijn. Ze zijn al vroeg groen, groeien snel, hebben prachtige bloesems en de mooiste bessen. Voorlopig staat het erf nog nie

vieze beesten

Geiten en schapen zijn vieze beesten. Pony's en varkens hebben tenminste nog vaste plekken waar ze hun behoefte doen en die zijn niet bij hun slaapplek. Geiten en schapen doen het gewoon waar ze staan of liggen. Iedere ochtend kunnen we precies zien waar iedereen gelegen heeft die nacht, want daar ligt een hele berg keutels. Ze laten ze er gewoon uitvallen tijdens het herkauwen! We hebben veel meer werk met de stallen van de mekkeraars dan van de andere dieren. Als wraak zet ik maar eens een foto van Vlekkie op deze blog waar ze heel oncharmant staat te plassen. Ze lijkt er nog van te genieten ook. Het is dat we zo van ze houden.

modderpakking

Hector is niet zo'n badderaar, maar hij heeft al een paar weken regelmatig last van jeuk en rode bultjes. We hebben zijn bed al helemaal verschoond, kokosolie op zijn huid gesmeerd en veel komkommer gevoerd, maar het gaat niet helemaal over. Modder is goed voor de huid en dus heb ik hem van kop tot kont ingesmeerd met een lekker laagje modder. Hij ging er goed voor liggen. Heerlijk vond hij het. Zijn gezicht mocht echter niet, zei hij,dus daar ben ik afgebleven. Ben benieuwd of deze ErveKnotsmodderpakking werkt, anders moeten we speciale klei bestellen :-).

ze is er weer!

Zitten we de hele dag met een knoop in onze maag, blijkt dat nergens voor nodig. Dick heeft de hele dag gezocht en toen ik vanavond thuis kwam heb ik in de sloten langs de weg gekeken. Uiteindelijk kwam ik in de werkplaats en daar lag mevrouw, lekker bovenop de nieuwe strobalen. Ze rekte zich uit en mekkerde wat. Ze zag er gezond uit. Aaien mochten we haar niet, maar dat is sowieso een zeldzaamheid. Catootje kwam in 2010 als ongesocialiseerde boerderijkat bij ons en het is al heel bijzonder dat ze dicht bij ons durft te zijn. Ze laat zich maar af en toe aaien. Maakt allemaal niet uit, ze is er weer. Niemand kan gemist worden en we slapen een stuk beter nu de club weer compleet is.

waar is Catootje?

Sinds gisteravond missen we Catootje. Katten hebben van die vaste routines, dat je meteen merkt dat er een mist. Elke avond als ik naar bed ga, staat ze bij de voerbak boven te wachten op een extra snoepje. Dat gaat al maanden zo en gisteravond was ze er niet. Vanavond ook niet. Door het mooie weer zijn de katten veel buiten en die vaste routines wijzigen soms ook ineens, dus we maken ons nog maar geen al te grote zorgen, maar toch. Het zou erg fijn zijn als ze zich even liet zien.

uniek ras

Ik schreef al dat er dit jaar heel wat kuikens geboren zijn. In tegenstelling tot de eendenkuikens, leven de kippenkuikens bijna allemaal nog. Dit is een al wat ouder clubje. Moeder heeft hen al lang verlaten, maar de broers en zussen blijven nog bij elkaar. Het is grappig te zien hoe ze een mix zijn geworden van alle soorten kippen die we in de afgelopen jaren hebben gehad: er zit Japanse kriel, Wyandotte, Barnevelder, Ukkelse baardkriel en nog veel meer in. Uniek zijn ze geworden, echte Erve Knots krielen!

iedereen heeft er lol van

Toen we hier net woonden, hebben we in Diever deze grote steen met gat gekocht. Het was een heel gedoe om hem op de aanhanger te krijgen (en er weer van af) en op de juiste plek. We hebben er nog geen moment spijt van gehad, want het is een mooi object en hij wordt intensief gebruikt. De grote honden gebruiken hem als drinkbak, de varkens om zich te schuren en de eenden gebruiken hem als drink- en zwembak. Zelf noemen we hem onze wensput. Ik vul hem bijna elke dag en dan staan de eenden te popelen om een duik te nemen. Sommige aankopen blijven van waarde.

caviageluk

Onze kleine piggy's, de cavia's, hebben het goed. Met zijn vijven vormen ze al weer een poos een leuk clubje. Ze hebben van alles te doen in hun dorpje. Ze kunnen naar buiten (zie opening rechts) en doen dat eindelijk ook af en toe. Ze kunnen naar de bovenverdieping (daar trekt Cody zich regelmatig even terug) en er is altijd wel wat te eten. Ze zijn vaak te vinden bij hun ruifjes (niet in beeld) en onder het kleedje dat over één van hun huisjes hangt. In beeld, van achteren naar voren: Marnix, Muis en Zoe. Cody en Coco wilden niet op de foto. Rond deze tijd, tien uur 's avonds, zijn ze diep in slaap, maar als ze morgenochtend de achterdeur horen, vangt er een luid fluitconcert aan.

een jaar geleden

Vandaag is het een jaar geleden dat wij, nietsvermoedend, Hector ophaalden uit Losser. Het moest die dag, want de dagen erna zou het bloedheet worden. Er speelde van alles rondom hem, maar wij wilden vooral dat hij een veilig en goed huis zou krijgen. Daarna begon er een hele soap waarin we aangeklaagd werden voor illegaal vervoer en voor het niet volgens de regels registreren van onze dieren. Ook voor Hector zelf volgde er nog van alles. Hij moest afvallen, kreeg een grote buikoperatie en zijn hoeven werden behandeld. Die zijn nog steeds niet zoals ze horen te zijn, maar daar wordt nog verder aan gewerkt. Voor de kosten kwam er een crowdfundactie en we kregen genoeg geld om alles te bekosti

hoe het gaat met Ousi

Hoe is het toch met Ousi? Anderhalf jaar geleden kwam ze hier in slechte gezondheid. Mager en vol wonden. Al snel knapte ze op en kreeg een vriendin, Janneke. Als de dames niet berig zijn, zijn ze graag samen en delen ze een hut. Ousi is zachtaardig en een beetje op zichzelf. Ze laat zich wel graag aaien en staat vooraan om lekkere hapjes in ontvangst te nemen, maar ze is zeker geen allemansvriend. Ze is, net als de anderen, nu flink in de rui. Met al die kale plekken is het lekker om wat zon op je huid te voelen en dus tref je haar vaak zonnebadend aan.

slimme meid

Femke is intussen al aardig gewend. Ze eet goed, heeft haar ideale slaapplekje gevonden en kan het prima vinden met de andere schapen. Bij de geiten blijft ze nog wat op afstand, want die bokken haar wel eens weg bij de ruif. Ze is echter een stevig dametje dat zich niet zomaar weg laat jagen. Ze zoekt gewoon een andere mogelijkheid om bij het hooi te komen. Femke is een slimme meid en hoort al helemaal bij Erve Knots.

dikke lip

Bebe wil jullie even zijn bovenlip laten zien. Die is namelijk enorm opgezwollen, vooral aan de rechterkant (van jullie uit gezien). Hij is gestoken door een wesp. Dat is niet leuk, maar het weerhield hem er gelukkig niet van om lekker te eten en rond een uur of negen vanavond was de lip al weer behoorlijk normaal van omvang. Bebe is een stoere geit en hij vond het niet leuk dat we hem een beetje uitlachten. Hij leek namelijk Donald Duck wel. Bebe vroeg of ik ook een foto wilde laten zien van hoe mooi hij er gewoonlijk uitziet. Bij deze:

avondritueel

Iedere avond verheugen zij en wij ons er op: languit op de bank Netflix kijken. Dat wil zeggen, zij languit en wij rechtop. Meer ruimte is er niet, want meestal liggen Mas en Lara er ook nog bij. Ik weet niet waar wij het meest van genieten, van een goeie serie of van de doggies.

Sophie

Had ik jullie onze prachtige Sophie al eens voorgesteld? Sophie is de leider van onze groep geworden, sinds ze in april bij ons kwam wonen. 's Ochtends en 's avonds staat ze bij de achterdeur om te vragen of we graan willen strooien en als het te lang duurt laat ze haar wat zware stem horen. Ik kan haast niet beschrijven hoe dat geluid klinkt, maar het is onmiskenbaar, een soort langgerekte hese, melodieuze kreun. Je kunt je er vast niks bij voorstellen tot je het hoort. Na het eten bepaalt Sophie waar de groep zich heen beweegt. Mooie dame die Sophie en een waardig opvolger van onze onvergetelijke Guus.

oude koeien

Vanmiddag regende het en de koeien die in het weiland lopen tegenover mijn kantoor, schuilden onder de oude eik die daar staat. Ik bedacht me dat ik deze foto al eerder had gemaakt en na even zoeken: twee jaar geleden, jongere koeien, lantaarnpaal iets scheef en ook een regenachtige dag. Als het kon, zouden we ook graag koeien opnemen op Erve Knots. Daarvoor hebben we te weinig ruimte, maar af en toe uitzicht op deze dames maakt veel goed.

kuikens genoeg

We zitten goed in de kippenkuikens dit jaar. Haan Harry heeft zijn best gedaan. Het was niet de bedoeling, maar ook niet heel erg, want onze kippengroep van ongeveer veertig in totaal was in de afgelopen twee jaar gehalveerd (door ouderdom en roofdieren, inclusief Donder). Gisteren ontdekten we dat twee kippen op een geheim plekje nog eens tien kuikens hebben uitgebroed. In totaal hebben we nu wel twintig jonge kippen en kuikens. In het najaar gaan er een paar naar een zorgboerderij en verder mag iedereen hier lekker opgroeien. De haantjes gaan straks naar het hanenverblijf. Eén kuikentje was gisteravond erg zwak en de moeders gooiden haar aan de kant. Toen ik vanavond thuis kwam leefde ze n

Nikki doet het goed

De katten hebben de laatste tijd niet veel aandacht gekregen op de site. Dat kwam door alle nieuwe dieren (honden, varken, schaap, konijnen) en omdat het gewoon goed gaat met de hele kattenclub. Er waren jaren dat er veel ziekte en verdwijningen waren, maar dit jaar gaat het goed (afkloppen). Ons enige zorgenkind is Nikki. Ze heeft altijd al een wat zwakkere gezondheid en een paar maanden geleden kregen we te horen dat ze een dodelijke ziekte heeft. Het is van groot belang dat ze goed blijft eten en dat doet ze gelukkig. Drie keer per dag krijgt ze erg lekker en luxe kattenvoer. Ik ga dan altijd even met haar apart in een kamer zitten, zodat de rest niet mee kan eten. De ene dag gaat het bet

alles rustig

Weinig nieuws vandaag van het Erve Knots-front. Alles rustig. Schaap Femke is nog aan het integreren. De schapen vinden haar aanwezigheid prima, de geiten doen dominant naar haar. De konijntjes huppelen dat het een lieve lust is, de honden spelen en slapen en vrouw Holle doet haar dut tegen haar grote kleine vriend aan.

zomervakantie 2017

Het einde van de vakantie. Vier weken lang op het erf. We hebben stevig geklust en schoongemaakt. De varkenswei heeft een nieuw omheining, er is een konijnenren bij gekomen, alle potstallen zijn helemaal verschoond en het huis en de Klaproos hebben mechanische ventilatie gekregen. Het plan voor de vijver is niet gelukt en is doorgeschoven naar een later tijdstip. We kregen leuke mensen op bezoek en ik kon er een paar dagen op uit. Bovenal was er veel tijd voor de dieren, voor een borrel en goede gesprekken op ons terras. Vakantie 2017 is geslaagd. Nu weer tijd voor werk, ook leuk!

lekkernijen

"Jóngens, kom eens! Hier ligt wat lekkers. Moet je ruiken .... goddelijk luchtje. Proef jij daar even, dan neem ik deze."

© Erve Knots