Wel & wee op het erf van een dierentehuis in Drenthe, met iedere dag een een bericht en een foto

2020

Trefwoorden in Blog
Archief '17, '18 en 2019
Links

Verven met Foto's
Annemieke Kierkels maakt hele persoonlijke afbeeldingen van jouw eigen huisdierenfoto's

 

Familie Bofkont

 

Krulstaarten

 

Weerbericht
Buienradar

Knots Berichten

  • Facebook Social Icon
  • Wix Twitter page

als een kievit

Sinds twee dagen gaat Hector in de middag een echt wandelingetje maken! Als een (kreupele) kievit struint hij over het erf. Hij gaat op zoek naar het graan van de vogels, neemt een hapje gras, steekt zijn snuit in allerhande zaken en geniet van het uitzicht. Maandenlang kon hij niet of nauwelijks lopen. Bij elke stap trapte hij met zijn achterpoten op zijn buik, die over de grond sleepte, en door het gebrek aan beweging waren zijn voorhoeven helemaal vergroeid. Op 4 april was de grote operatie, waarbij zijn buik werd ingenomen en zijn hoeven in model zijn gebracht. Daar moest hij eerst een paar weken van bijkomen. Nu is hij niet meer te houden. Kijk die man eens tevreden kijken!

de familie is weer compleet

Gistermiddag zijn er vijf nieuwe Erve Knots bewoners gearriveerd. Ganzenopvang 'Akka's ganzenparadijs' heeft ons vijf van haar speciale ganzen gebracht. Joop, Bob, Sofie, Olivier en Krista werden hartelijk ontvangen door Aaf en Eef. De integratie ging heel gemakkelijk. Iedereen werd met open vleugels ontvangen en daarna kregen de nieuwkomers een rondleiding. De voerplekken werden aangewezen en ter afsluiting namen ze gezamenlijk een bad. Vervolgens was het alsof iedereen hier al jaren woont.

Nikki ziek

Nikki heeft geen heel sterke gezondheid en ook dit jaar was ze weer erg verkouden. Het wilde maar niet overgaan, dus is Dick gisteren met haar naar de dierenarts gegaan. De diagnose is niet best. Er lijkt een gezwel in haar keel te zitten. Wij gaan haar niet laten opereren (er zou een stuk uit haar keel, wang en tong moeten en daarna bestraling), maar gaan zorgen dat ze het hier nog zo lang mogelijk goed heeft. Ze moet vooral blijven eten en dat doet ze gelukkig. Ze heeft geen pijn en alsof ze begreep dat het nu op eten aankomt, heeft ze gisteren zoveel gegeten als ze nog nooit gedaan heeft. We geven haar bovendien wiet-druppeltjes door het eten en dat gaat er met smaak in. Verder is ze vrol

still going strong

Mies is al lang niet meer in het nieuws geweest, maar het gaat goed met de mater familias. Ze heeft een poosje last gehad van een soort uitslag waardoor ze kale plekken kreeg, maar dat is over. Ze woont nog steeds op twee erven: bij ons en bij de buren. Als ze hier haar eten opheeft, gaat ze daar even kijken of er nog wat lekkers is. Iedere avond ligt ze lekker bij de verwarming en ze houdt de hele kattenfamilie goed in de gaten. Mies is still going strong en we hopen dat dat nog lang zo blijft.

weer een stap vooruit

Eén van de vaste 'mandslapers' is Joep. Joep woont hier nu ruim twee jaar. In de eerste periode dat hij hier was, bleef hij erg op afstand en pas in november vorig jaar liet hij zich voor het eerst aaien. Daarna mocht ik hem heel af en toe aaien, maar sinds een maand of twee is dat veranderd. Nu zit hij iedere avond te wachten tot ik bij hem kom zitten en dan wil hij uitgebreid geaaid worden. Hij spint dan volop en geniet er zichtbaar van. Hij komt nog niet uit zichzelf, maar ook dat kan nog komen. We hebben de tijd. Het kan lang duren voor een dier je vertrouwt.

kattenbioscoop

Hebben jullie op Youtube wel eens gezocht op 'movies for cats'? Ik heb het onlangs ontdekt: er zijn tientallen films voor katten. Soms wel van drie uur lang. Je kijkt dan naar vogels en eekhoorns die zaadjes komen eten voor een camera. Heel relaxend om naar te kijken. Voor de katten iets minder, want ze moeten steeds achter het scherm kijken waar die vogels blijven. Sinds we dit hebben ontdekt pikken we voor het slapen even een filmpje. Deze keer Max en ik.

jammer

Op ons erf komen jammer genoeg geen kikkers, padden en egels voor. Dat komt omdat kikkerdril wordt opgeslobberd door de eenden, kikkers gevangen worden door de katten (die ze vervolgens niet opeten) en egels niet naar binnen kunnen komen door het gaas. Van echte natuur is dus geen sprake met zoveel andere dieren op een kluitje. Om dat een beetje te compenseren staat er een metalen kikkertje op een steen bij het putje onder de kraan.

Mary ging even op bezoek

Mary ging even op bezoek bij de hanen. De heren verdrongen zich om die spetter eens van dichtbij te kunnen bekijken. Na een korte conversatie vertrok Mary weer. Het blijft sneu dat we de hanen niet het hele erf kunnen geven, maar er zijn grenzen aan hoeveel nakomelingen we aankunnen.

onverwacht afscheid

Vannacht is onze Mira overleden. Een week geleden schreef ik nog dat alles goed was met de ganzendames. In de jaren dat ze bij ons was, heeft ze altijd moeilijk gelopen. Artrose in beide poten had ze, want ze was al een oud dametje. Ze redde zich er prima mee en heeft altijd met de groep mee kunnen komen, al was het hobbelend achteraan. Vrijdagavond kon ze opeens bijna niet meer lopen en zaterdag heb ik haar naar de wei moeten dragen. Daar at ze nog wat gras. We wisten dat haar einde in zicht kwam, maar toch kwam het nog snel. Ze lag vanochtend vredig in het stro naast Hector en we hebben haar op een mooi plekje begraven. Op de foto zie je haar in de groep. Guus, Junior en Sonja, ze zijn e

1 jaar Bebe

Precies een jaar geleden kwam Bebe bij ons wonen. Hij was gevonden in een sloot, pasgeboren (de navelstreng zat er nog aan). Daarna werd hij liefdevol verzorgd door dierenarts Shirley en na zes weken kwam hij bij ons. Wat hebben we moeite moeten doen om hem echt aan het eten te krijgen. Eerst wekenlang melk uit een grote spuit, want hij kon niet zuigen dus een flesje werkte niet. Daarna was het een hele klus om hem aan het vaste voer te krijgen. Toen we een vriend voor hem uitzochten, schaapje Pim, lukte ineens alles. En nu staat Bebe vooraan als het om eten gaat. Hij lust alles, heeft vorig jaar de hele tuin kaal gegeten en eet bergen hooi. Wat een heerlijk ventje. Hij is levendig, stoer, e

lekker plukken

Lennox is weer in de rui. De komende weken vallen er grote plukken uit zijn vacht. Telkens als je denkt dat de vacht nu wel klaar zal zijn, komt er weer een lading. Het uitgevallen haar wordt enthousiast verzameld door alle vogels die nesten aan het bouwen zijn. Ik zou wel eens willen weten hoeveel vogeltjes groot zijn geworden in dat mooie zachte haar. Lennox zit er niet mee, zolang we af en toe maar even lekker aan hem gaan zitten te plukken is hij gelukkig.

efficiënt gebruik

Her en der hebben we manden, dozen en kistjes staan en die worden gretig gebruikt door de katten. De meeste hebben een vaste mand die ze dagelijks op dezelfde tijden gebruiken voor een dut. Als iemand even naar buiten gaat, wordt de mand direct ingenomen door de volgende. Dat is niet alleen efficiënt, maar op die manier is je bed ook altijd voorverwarmd.

ijsbloemen

Vanochtend werden we wakker met ijsbloemen op de ramen! Een paar weken geleden was het de warmste dag ooit en nu dit. Het vroor stevig afgelopen nacht en overdag stond er een ijskoude oostenwind. Ieder jaar trap ik er weer in: veel te vroeg plantjes gepoot. Nu maar hopen dat ze het halen. Vannacht wordt het ook stevig koud en ik heb Hector net even extra ingestopt. Boven het erf staat een prachtig heldere sterrenhemel, dat dan weer wel.

prik gehad

De dames hebben vandaag hun schurftprik gehad. Dat vinden ze nooit leuk en je moet hen dan omzichtig aanpakken. Een bak met lekker eten helpt, want dan zijn ze afgeleid. Ze kregen dus appel, druiven en banaan bij de muesli en toen ze zich daar op stortten, sloeg ik mijn slag. Jip en Janneke merkten er niets van en Ousi maakte wat schijnbewegingen. Haar liefde voor eten won het echter en dus kon ik uiteindelijk stiekem de spuit in haar nek steken. Hector had de prik al gehad toen hij onder zeil was bij de operatie. Iedereen kan het nieuwe zomerseizoen nu zonder jeuk tegemoet zien.

geen kip

De slowfeeders hebben een nieuwe functie: het zijn bloembakken geworden. Als slowfeeder functioneerden ze niet, want de geiten gingen er in liggen. Nu staan ze elders op het erf, zijn gevuld met aarde en er staan planten in die bijen en vlinders aantrekken. De plantjes zijn nog klein en dus hebben we de bakken beschermd met een stuk gaas, want anders weten we wel wat er gaat gebeuren: de kippen zullende jonge plantjes uit de grond graven en de eenden eten ze op. We kunnen om die reden ook geen borders maken, jonge plantjes zijn té aantrekkelijk voor onze vandalen. We moeten dus alles beschermen. Over een paar weken zullen hier nu wel bloemen bloeien en geen kip die daar wat tegen kan doen.

schoonheid in eenvoud

Wat zijn de krentenstruiken weer mooi dit jaar. Overal langs de snelweg en in vele houtwallen rondom boerderijen zie je hun witte wolken bloemen. Ook bij ons op het erf. Het zijn mijn favoriete struiken, en toen we hier kwamen wonen hebben we er her en der een aantal geplant. Elk jaar zijn ze duidelijker aanwezig. Het mogen dan eenvoudige, oer-Hollandse struiken zijn, schoonheid is juist vaak te vinden in die eenvoud.

de dames gans

Met de dames gans gaat het goed. Ze proberen af en toe een nest te beginnen, maar na een poosje lopen ze er weer van weg. Ze begrijpen dat het zonder man in de buurt niet veel zal worden, denk ik. Sinds de dood van Guus hebben we veel maatregelen genomen tegen roofdieren en tot nu toe lijkt het te werken. De dames zijn iedere avond en nacht op het gedeelte van het erf dat twee meter hoog omheind is. Aaf en Eef brengen de nacht dan graag bij de vijver door en Mira ligt meestal naast varken Hector. Of hij haar bewaakt of zij hem is niet helemaal duidelijk, maar wat doet het er toe, iedereen is gelukkig met de situatie.

ziekenbezoek

Vandaag kreeg Hector ziekenbezoek uit Noord-Holland. Zoals jullie misschien nog weten is daar 'Krulstaarten' gevestigd, zie de link op onze site. Daar leven ook een paar varkens in het paradijs. De Krulstaarten hadden de operatie van Hector gevolgd en met hem meegeleefd. De mensen van Krulstaarten kwamen Hector vandaag een heleboel lekkere dingen brengen. Het was zoveel dat Hector meteen zei dat hij dat wel wilde delen met Jip, Janneke en Ousi en dus klonk er vanmiddag zeer tevreden gesmak op het erf.

zonnig geel

De kerria bloeit dit jaar weer uitbundig. Ik hoor vaak dat mensen geen geel in hun tuin willen. Dat is toch jammer, want geen kleur zo zonnig als geel. Het lijkt ook wel of gele bloemen altijd vroeg in het jaar bloeien: narcissen, gele margrietjes, toverhazelaar, brem. Geel betekent de start van het groei- en bloeiseizoen. Het kan mij niet geel genoeg zijn!

ieder zijn eigen plek

Sinds vorig jaar hebben de kippen een prachtig nachthok. Twaalf dames hebben er hun intrek genomen. Nog eens tien hebben het even geprobeerd, maar zij hebben besloten toch liever in de stal te overnachten. Twee anderen slapen samen met haan Harry op de TL-verlichting in de werkplaats en dan zijn er nog een paar die bij Hector op de voerbakken zitten te pitten. Gelukkig zijn we er aan gewend dat iedereen hier zijn eigen weg gaat.

© Erve Knots