Wel & wee op het erf van een dierentehuis in Drenthe, met iedere dag een een bericht en een foto

2020

Trefwoorden in Blog
Archief '17, '18 en 2019
Links

Verven met Foto's
Annemieke Kierkels maakt hele persoonlijke afbeeldingen van jouw eigen huisdierenfoto's

 

Familie Bofkont

 

Krulstaarten

 

Weerbericht
Buienradar

Knots Berichten

  • Facebook Social Icon
  • Wix Twitter page

warme dagen

En zo hebben we hier de afgelopen warme dagen doorgebracht. Vandaag een record: 21,8 graden in De Bilt. Melua en Lennox houden de temperatuur niet bij, maar genieten er vooral van.

diertherapeuten in actie

Vandaag was een bijzondere dag voor de dieren van Erve Knots. Ze kregen bezoek van drie diertherapeuten. Ginny, Meike en Celine gaan afstuderen en moeten daarvoor een anamnese afnemen bij een aantal dieren en voor ieder een behandelplan maken. Dat hebben ze bij drie van onze dieren gedaan en verder kregen we vele goede tips voor andere zaken. De dames gingen heel professioneel te werk en de dieren (en wij) waren zeer onder de indruk. De dieren hebben er vanavond nog lang over nagepraat en ze hebben besloten dat ze allemaal zo'n behandeling willen. Of wij dat maar even willen regelen.

slowfood-ruif

Ik schreef al dat we een nieuwe ruif hebben geïnstalleerd bij Bebe en Pim. Tot nu toe hadden de heren een eigen hooinet. Of zeg maar hooinetten, want ze sloopten er elke veertien dagen wel een. Nu hebben ze dus een eigen ruif, die we meteen maar even slow hebben gemaakt. Dat wil zeggen dat er gaas in zit, waardoor ze alleen kleine plukjes kunnen eten. Slowfood kan dan wel hip zijn, Bebe had liever fastfood gehad.

het leven is kort

Het ene kuikentje van vorige week heeft het niet overleefd. Een paar dagen later kwam een andere eend met vijf kuikens tevoorschijn. En.... daar is er nu nog maar één van over. Poeh, het is even slikken, al dat natuurgeweld. Je leert hier wel om je niet te snel te hechten. Gek idee dat het enige bewijs dat deze kuikentjes ooit geleefd hebben, deze foto is. Uiteindelijk geldt dat voor ons allemaal, alleen duurt ons leven een paar dagen langer. Je slaat er nog van aan het filosoferen als je niet uitkijkt.

waar is mijn eten?

Max zit verbijsterd in de keuken van de Klaproos. "Waar is mijn eten?", vraagt hij. Al dagen krijgt hij daar zijn eten niet meer. Het zit zo: er werd de afgelopen maanden elke dag meer gesproeid in de keuken. Elke vierkante centimeter moest het luchtje van Max hebben, vond hij. Hoewel alle vloeren sinds project P.I.E.S. gedweild kunnen worden en de muren afgenomen, werd ik wel eens wanhopig van de hoeveelheid kattenpis overal. Waarom was het nu zoveel erger dan vroeger, vroeg ik mij af. En ineens besefte ik: vroeger voerden we het blikvoer voor de katten buiten. Dat hebben we meteen weer ingevoerd. Binnen staan alleen harde brokjes. Dit doen we zo sinds een dag of vijf en tot nu toe lijkt he

de boete is binnen

Gisteren ontvingen we bericht over het zonder registratie vervoeren van Hector. Althans, we denken dat het daar over gaat. Het strafbare feit staat omschreven als 'dieren niet gemeld in I&R systeem en niet gemerkt op voorgeschreven wijze'. Dat is waarschijnlijk gewoon de omschrijving die uit een computer is komen rollen. Het kan ook zijn dat dit alleen gaat over het feit dat onze dieren geen oormerken hebben. Dan zou de boete voor Hector nog volgen. Het vervolgblad waarop we de overige strafbare feiten zouden moeten lezen zat er namelijk niet bij. We moeten dus 850 euro betalen als we willen voorkomen dat het voor de rechter komt. We wachten nog een weekje om te zien of er nog meer komt en d

wat een dag

Wat een heerlijke dag vandaag. Zonovergoten en toch lekker fris, bijna alsof je in de bergen bent. Fijn om buiten te werken. We hebben er een ruif bijgemaakt, vers stro uitgedeeld, de bestrating achter de stal weer eens goed schoongemaakt en verder allerlei kleine klusjes gedaan. De dieren vinden het heel gezellig als je bij hen aan het werk bent. Ze doen hun best zoveel mogelijk in de weg te staan, zodat je niet anders kunt dan aandacht aan hen besteden. Na zo'n lange winter is het goed om weer wat meer samen op te trekken, vinden ze. Kaat vond het allemaal best, zolang we maar niet in haar zon gingen staan.

welterusten

Het is elf uur en de honden slapen al een poos. Ik ging net mijn rondje doen over het erf. Onder zijn jute deken ligt Hector te snurken. Lennox ligt vlak bij hem in het stro. De ganzen en eenden krijgen nog een beetje graan en de cavia's een handje hooi en wat brokjes. Er schieten kleine, snelle schaduwen over het terrein: de katten zijn actief. In de stal klinken zelfs geen herkauwende kaken meer. Iedereen slaapt. Welterusten allemaal.

Aaf probeert het nog een keer

Dit is Aaf op haar nieuwe nest. Het vorige nest is niets geworden en nu heeft ze er een gemaakt op de mesthoop. Zo'n mesthoop is lekker warm, dus dat heeft ze goed uitgekozen. De andere twee blijven bij haar in de buurt en houden de wacht. De eieren kunnen niet bevrucht zijn (tenzij we Mira altijd verkeerd hebben ingeschat), maar we laten haar maar even begaan.

van pechvogel naar geluksvogel

Dit is Harry. Tot voor kort woonde hij bij de andere hanen in de speciale hanenren. Vorig jaar schreef ik dat de hanen nooit met elkaar vochten als er maar geen hennen in de buurt zijn. Dat bleek toch niet helemaal waar. Sinds twee weken razen de voorjaarshormonen door de kleine mannen en om de één of andere reden hadden ze het op Harry voorzien. Een week geleden trof ik Harry gewond aan. Er was zwaar gevochten en Harry was de pineut. Ik heb hem uit de ren gehaald om hem te laten herstellen. Na een paar dagen was meneer weer fit en hij ontdekte dat hij ineens tussen dertig kippen woonde. Harry is helemaal happy. Met het zwarte hennetje rechts heeft hij nu vaste verkering (ze slapen samen op

lentegevoel

Op de eerste dag van de lente even een fleurig tafereeltje op de foto. Afgelopen herfst heb ik alle bolletjes, die we in de loop der jaren hebben verzameld, in een paar potten gezet. Daarvoor plantte ik ze wel eens her en der op het erf, maar daar kwam zelden iets van op, omdat er zoveel liefhebbers van kleine groene sprietjes op het erf lopen. De potten staan op een plek waar weinig dieren komen en dus hebben deze het gered. Het weer was vandaag een beetje minder herfstachtig, maar het lentegevoel moeten we vooralsnog ergens anders vandaan halen. Zoals van deze vrolijke bloeiers.

overal tegen bestand

Buiten is het weer herfst. Het waait, regent en het is koud. De modder is terug en wij lopen te balen. Janneke maakt er het beste van en heeft zich teruggetrokken in haar hut. Met een dik pak stro is een varkentje overal tegen bestand. Je zou er jaloers op worden.

het één na beste leven

Mensen zeggen wel eens tegen ons dat onze dieren hier in het paradijs wonen. Ik zeg dan altijd dat ze hier het één na beste leven hebben. Het beste leven is in de natuur. Waar ze vrij rond kunnen lopen, zo oud mogen worden als de natuur het toelaat, waar ze kunnen leven in kuddes en waar ze zich voort kunnen planten. Dat kan hier allemaal niet. Ze krijgen hier geen lammetjes, veulens of biggen, terwijl dat wel bij hun natuur hoort. Ze worden hier wellicht ouder dan in de vrije natuur en zeker dan wanneer ze voor de slacht waren geweest, maar er zijn hier ook veel beperkingen. Als je er lang over nadenkt, kom je er niet uit. Help je dieren door hen te beschermen? Aan de ene kant wel en aan de

uitgeteld

Na een dag hard werken ligt iedereen uitgeteld op de bank (zo ziet het er hier elke avond uit). De honden hebben helemaal niet zo hard hoeven werken, maar daar denken ze zelf anders over. Wij daarentegen hebben het hok van de cavia's en de paardenstal uitgemest, blad van het erf verwijderd, boodschappen gedaan en wasjes gedraaid, naast de alledaagse klussen als voeren en schoonmaken. Wij zouden daar dus eigenlijk moeten liggen. Maar ja, er was geen plek over.

perfect

Wat zijn ze toch perfect, die katten. Ze kunnen zich oprollen tot een prachtige cirkel. Als ze zitten, zijn het net Boeddha's, als ze zich uitrekken gaat dat met zoveel gratie. Honden zijn altijd wat rommeliger, minder gestyled. Ze maken ook veel meer lawaai. Er steekt altijd wel een poot de verkeerde kant uit, een oor staat scheef of ze liggen er wat rommelig bij. Dat heeft zeker ook zijn charme, maar katten hebben iets majestueus. Geen wonder dat ze honden vaak met wat minachting benaderen. Katten zijn boven iedereen verheven.

overwinteraars

Afgelopen zomer hadden we geraniums die zo'n mooie donkerrode kleur hadden, dat ik ze graag wilde bewaren en een poging heb gedaan om ze te laten overwinteren. Ik was gewend om elk jaar nieuwe te kopen, maar dat is natuurlijk een verspilling van jewelste. Mijn oma had in de winter haar geraniums altijd in een koude, lege slaapkamer staan. Zo deed iedereen dat vroeger. Onze geraniums hebben bij de cavia's in het oude kippenhok overwinterd. Ze beginnen daar nu weer uit te lopen, dus ik heb het maar aangedurfd ze alvast buiten te zetten. De afgelopen dagen was het zo warm dat ze stonden te juichen in hun potten. Nu maar hopen dat ze dit jaar weer net zo mooi worden.

het wensenlijstje

De verkiezingen hielden de gemoederen bezig op Erve Knots en uiteindelijk hebben we voorgesteld dat iedereen een wensenlijstje zou maken. Gala wenste: een zacht bed, minstens 20 uur slaap per dag, de lekkerste harde brokjes en 'avonds een klein blikje met het zachtste kattenvoer, een kattenvriendin om tegenaan te liggen en een plek op het hoofdkussen van het baasje. Toen ze haar lijstje nalas, kwam ze erachter dat ze dat allemaal al heeft en ze heeft dus op dezelfde partij gestemd als de vorige keer. Gala en Carolien

waakganzen

Sinds de dood van Guus in oktober vorig jaar, zijn Eef, Aaf en Mira de bewakers van het erf. Het gaat goed met de dames gans. Onze maatregelen om de vos buiten de deur te houden lijken te werken. Overdag zijn de dames in de voortuin en in de wei, 's avonds zijn ze op het hoog-omheinde gedeelte van het erf. Rond een uur of zeven staan ze uit zichzelf al voor de poort om naar binnen te mogen. En 's ochtends staan ze te popelen om weer gras te kunnen eten voor het huis. Ze doen af en toe een halfslachtige poging om een nest te bouwen, maar volgens mij begrijpen ze wel dat het niets zal worden zonder man in de buurt. Op de voorgrond ligt waakhond Melua, ze weet dat ze prima een dutje kan doen al

eer van je werk

Mocht je niet weten wat je wilt worden: begin een dierentehuis op het platteland. Je kunt dan heel veel beroepen tegelijk uitoefenen. Dierenverzorger, voerspecialist, gedragsdeskundige, uitmester, sponsorwerver, dakgootreiniger, kattenknuffelaar, blogger (al doet niet iedereen dat erbij), veevoertransporteur, eierenraper, hovenier en zelfs: putjesschepper. De put bij de buitenkraan moet regelmatig leeg gehaald worden en vandaag was het weer zover. Met een hark en een kruiwagen kom je een heel eind. De stinkende smurrie ligt nu op de mesthoop en het water loopt weer goed weg. Leuk beroep, putjesschepper. Je hebt snel eer van je werk.

jong geleerd

Van de twee kuikens is er nu nog maar een. We leven bij de dag, want ik zag net de buizerd cirkels vliegen boven het erf. We hebben het ukje dan ook nog maar geen naam gegeven. Wel zorgen we dat het een goed leven kan hebben, hoe kort of lang dan ook. Mama eend nam een bad en de kleine stond er wat hulpeloos naast te kijken. "Dat wil ik ook", zag je hem denken, "maar de bak is veel te hoog". Ik heb een bakblik met water gevuld en in no time zat junior in het water naast zijn moeder. Dat heeft ie dan toch maar meegemaakt.

© Erve Knots